Pálfája Oktatóközpont és tanösvény

A természeti értékek közös kincseink, és csak közösen tudjuk megőrizni őket. Ezért programunk fontos eleme, hogy mind a nagykőrösi, mind a távolabb élő gyerekekkel és felnőttekkel megismertessük a homoki erdőssztyeppet, ezt az egész Európában egyedülálló életközösséget.

  • A Pálfája erdőben álló napközis tábor felújításával létrehozott erdei oktatóközpont 2008 őszétől természetismereti- és kézműves foglalkozásokkal, táborokkal és rendezvényekkel várja a gyerekeket.

  • Az Oktatóközponttól induló, szabadon látogatható Pálfája tanösvény végigkalauzolja a homoki erdőssztyepp élővilágára kíváncsi turistát a Pálfája-erdőn, miközben a honlapunkról letölthető tanösvény-vezetőfüzet segítségével a természeti értékeket és a védelmüket szolgáló programot is bemutatja.

Pálfája Oktatóközpont

2012. január 1-től az oktatóközpont Nagykőrös város üzemeltetésébe került vissza teljes egészében, a 'Pusztai tölgyesek' pályázat lezárultával.

Működtetésünk az előző években megszokott és bevált módon folytatódik.

A Pálfája Oktatóközpont tanulásra, játékra és pihenésre egyaránt alkalmas környezettel, egyre bővülő programkínálattal vár Benneteket.

Bővebben: http://www.kovart.hu/erdeiiskola.php

 

Elérhetőség:

Takács Erzsébet környezeti nevelő

06 30 663 4657

tböbi@kovart.hu

Az Oktatóközpont fenntartója a KÖ-VA KOM Non-profit Zrt.

 

Pálfája tanösvény és Pálfája Zuzmó-tanösvény

Az ingyenesen és engedély nélkül bejárható Pálfája tanösvényen megismerkedhetsz a homoki tölgyesek élővilágával, a létüket veszélyeztető tényezőkkel, megőrzésük lehetőségeivel, találkozhatsz egy igazi faóriással, a végén pedig mozgalmas játék keretében teheted próbára megszerzett tudásodat!

A Pálfája zuzmó-tanösvény pedig Európában egyedülálló módon csak a zuzmókra, ezekre a különleges és kevéssé ismert élőlényekre összpontosít! Ha bejárjuk, sokat tudhatunk meg arról, hogy mi alkotja a zuzmót, milyen zuzmófajták vannak, miért fontos tagjai az élővilágnak, mi veszélyezteti ezeket az apróságokat, és mit tehetünk mi is védelmükért.

A Pálfája tanösvény és Pálfája zuzmó-tanösvény ugyanazon az útvonalon halad.

A tanösvényekhez készült rajzos vezetőfüzetek innen letölthetők: http://www.pusztaitolgyesek.hu/index.php?page=ismeretterjeszto

 

Hogy juthatsz el az Oktatóközponthoz?

A Pálfája erdőben álló Oktatóközponthoz és a hozzá kapcsolódó Tanösvényhez akár kerékpáron is könnyen eljuthatsz, hiszen mindössze 4 km Nagykőrös központjától, a vasútállomáshoz pedig még közelebb esik. A belvárosból indulj el az Örkényi úton kifelé, majd térj rá a Pálfájai útra. Az út egyenesen a Pálfája erdőben álló Oktatóközponthoz vezet. Ha a 450 éves tölgyóriást, a Pál fáját keresed, akkor mielőtt az erdőbe érnél, fordulj jobbra és tekerj még 200 m-t a földúton. Ugyanez az út autóval vagy gyalog is megtehető.

Ha vonattal érkeztél, a nagykőrösi vasútállomásról indulj el a Kossuth Lajos utcán. Sétálj át a zebrán, majd haladj tovább a Zalán utcán egészen az Örkényi útig. Itt fordulj jobbra, óvatosan kelj át a vasúti átjárón, s haladj tovább ezen az úton, ami a Pálfája erdőhöz vezet. A vasútállomástól az erdőig az út 3 km hosszú.

Ha autóval érkezel az M5-ös autópálya felől (Lajosmizse, Csemő irányából), akkor mielőtt beérnél Nagykőrösre, a vasúti aluljáró előtt fordulj jobbra, majd az út végén még egyszer jobbra. Ez már a Pálfájai út, ami egyenesen a Pálfája erdőhöz vezet.

 

© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat