Mi a LIFE?

Mi a LIFE?

A LIFE szó angolul köztudottan annyit tesz, mint "élet", ám az Európai Unió szótárába egy francia mozaikszóként került be (L'Instrument Financier pour l'Environment), melynek magyar fordítása "Pénzügyi Eszközök a Környezetvédelemért". A LIFE program 1992-ben indult és napjainkig 40 országban közel 2500 projekt megvalósítását tette lehetővé. A Nagykőrösi Pusztai Tölgyesek természetmegőrzési területen folyó LIFE-Természet program 2006-ban indult és 2011-ben fejeződik be.

A LIFE 3 fő területen nyújt pénzügyi támogatást: pályázható környezetvédelemre (LIFE-Environment), természetvédelemre (LIFE-Nature) és Európán kívüli tevékenységekre (LIFE-Third Countries). Jóllehet a támogatások mindhárom kategóriájának szándéka bolygónk környezeti állapotának javítása, mindegyik területnek megvannak a sajátos céljai.

A LIFE-Természet a vadon élő növény- és állatvilág megőrzéséhez, élőhelyek komplex védelméhez és fajvédelmi programokhoz nyújt támogatást. A Natura 2000 területek természetvédelmi célú kezelésére is elsősorban a LIFE-Természet program nyújt pénzügyi forrásokat.

A 2007-ben induló LIFE+ program három kiemelt támogatási területe: a Természet & Biológiai sokféleség, a Környezetpolitika, valamint a Kommunikáció & Ismeretterjesztés.

A LIFE program Európai Uniós honlapja:

http://ec.europa.eu/environment/life/home.htm

© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat